Vinnaren av Beckers konstnärsstipendium

24 Februari
2014


Fotograf: David Molander

David Molander är personen som får ta emot Beckers konstnärsstipendium i år. Han är en föredetta student på Harvard University i Boston, och även Fotohögskolan i Göteborg där han tog examen 2010. Nu blir han belönad med Beckers stipendium om 150 000 kronor, mycket på grund av hans arbete med fotokonst i urbana miljöer.

Det var specifikt fotoserien om Slussen i Stockholm under namnet "En urban anatomi" som gav David Molander sitt genombrott i Sverige.

Ett utdrag ur Juryns motivation:

David Molander tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2014 för att han genom fotografi, filmcollage och animation lyckas blanda en historisk analys med innovativ ny teknik och i denna mix lyfta fram både den poetiska stillhet och brutala verklighet som präglar det moderna stadsrummets kyliga rationalitet och komplexa kaos.

Joanna Persman har recenserat David Molanders utställning som invigdes på Färgfabriken i slutet av januari. Hennes recension ger ett hänfört intryck som bjuder till varma rekommendationer för den konstintresserade. Hon skriver: "Molander synliggör det osynliga, det som vi ofta passerar med trötta, oseende ögon trots att det befinner sig mitt framför oss." Läs hela recensionen här: Den moderna staden i en komplex kropp

Mer information om video och foto kan du hitta på www.bgavideo.com och här finns det officiella pressmeddelandet från Färgfabriken om Beckers stipendium: David Molander visar bilder av stadens komplexa kaos på Färgfabriken