Trädgårdsvandring i Mariehamn

24 Februari
2014


Fotocred: Flintakonstbetong.se

I Mariehamn har man under sommaren anordnat trädgårdsvandringar i flera privata trädgårdar. Under vandringen fick deltagarna sig en insyn i hur naturen såg ut och hur människorna levde förr i tiden i Mariehamn. I trädgårdarna finner man alltifrån perenner till buskar och fruktträd.

En historisk trädgård

Vandringen börjar i en trädgård som funnits i staden sedan slutet på 1800-talet. Gården var på den tiden dubbelt så stor som den är idag. Denna trädgård är en av Mariehamns mest väldokumenterade trädgårdar då en kvinna som bodde i huset har delat med sig av en skiss hon ritat direkt ur minnet.Med hjälp av dessa skisser kan man se hur trädgården har förändrats under åren. Vissa växter finns forfarande kvar, så som syrener och äppelträd. De nya ägarna har gjort sitt bästa för att bevara trädgården så som den var när de flyttade in på mitten av 1980-talet.

Vanligt med lökväxter

Förr i tiden var det väldigt vanligt men knöl- och lökväxter och det är inte sällan som man finner samma sorts tulpan i en och samma grannskapskrets. Dessa växter var vanliga eftersom de var så enkla att köpa med sig och lökar, skott och plantor utbyttes ofta mellan grannar och vänner.

Inspiration

Under vandringen besöker deltagarna även en helt nyanlagd trädgård som är inspirerad av hur de gamla trädgårdarna såg ut. En del av de trädgårdsintresserade deltagarna har själv gamla trädgårdar hemma och hämtar inspiration under vandringen. En av trädgårdsvandringens arrangörer tipsar om att titta efter vilka växter som har funnits i trädgården och vilken typ av struktur den har haft. Man kan till exempel titta på gamla fotografier om man har tillgång till sådana.

Trädgårdsvandringen var yttest populär och alla tre kvällar som vandringen ordnades var fullbokade. De som inte hade chansen att delta i år får förhoppningsvis en ny chans nästa år.