The Concrete Society Awards belönar excellens inom betongarbete

29 Juli
2015


Varje år anordnar den engelska branschorganisationen The Concrete Society en prisutdelning för excellens inom betong. De tittar på betongbyggnationer och andra byggnadsprojekt där betong har använts på ett branschledande sätt. Tidigare har priset delats ut inom kategorierna:

Storskaliga strukturer – Strukturer som broar, torn, vägar, järnvägar, avfallshantering, kustbyggnader, betong i stora delar av större projekt etc.

Markteknik - Tunnlar, schakt, infrastruktur etc.

Komersiella byggnader, köpcentrum, bostäder, skolor och universitet, offentliga strukturer (bibliotek, sjukhus) och kommunala strukturer (bilparkering, butiker etc.) – Projekt i både större och mindre skala, offentliga och privata, och/eller renoverade byggnader som erbjuder ett bekvämare liv, etc.

Monumentala statements – Helt enkelt något ovanligt man inte sett tidigare!

I år blir dock första året som de inte kommer dela ut priset baserat på kategorier. Varje verk kommer istället bedömas efter egna meriter.

2014 års vinnare

Förra årets stora vinnare var byggnaden Living Planet i Woking. Det är en oerhört miljövänlig byggnad som belönades sitt högkvalitativa användande av synlig betong både på insidan och utsidan som en estetisk och funktionell komponent. Utdrag ur motiveringen:

"Betong är synligt både internt och externt och utgörd med en mycket hög standard på alla platser. Betong används som ett av många konstruktionsmaterial (tillsammans med trä och stål) för att bilda en harmonisk och varm känsla. Kombinationen av material fungerar mycket väl.

Även i potentiellt mindre viktiga områden (som parkeringen och bjälklaget) fungerar det riktigt bra och ser fantastiskt ut. Det stora fokuset på detaljer och omsorg över utseende är enastående i alla områden. Betongen för det mesta är exeptionell."

Nominerade konstruktioner 2015

Det är sammanlagt 15 konstruktioner som nominerats för 2015 års pris. Bland dem finns en väldigt lovande kandidat – 3 Merchant Square i London. Det är en bostadsbyggnad på 21 våningar som erbjuder flexibelt levnadsutrymme i 201 lyxiga lägenheter.

Förutom lägenheter innehåller den också daghem, en vinterträdgård, och sammanlagt 930 kvadratmeter utrymme för butiker uppdelat på tre områden.

Se resten av de nominerade här: concrete-awards.org.uk/shortlisted.asp

För mer om designpriser inom betong, läs: PCI Design Awards 2013