Skola som klarar naturkatastrofer

24 Februari
2014


I en värld där jordbävningar och naturkatastrofer ökar blir byggnader likt skolan i Kollam, Indien, mer och mer viktiga. Skolan är byggd för att klara alla möjliga katastrofer, däribland jordbävningar, översvämningar, jordskred och stormar.

Den nybyggda skolbyggnaden, med en yta på 12 000 kvadratmeter omfattar tio klassrum, en stor konferenssal som rymmer cirka 1000 studenter samt ett kontor, vilket inkluderar rektorns rum.

- Byggnaden ska kunna stå emot alla katastrofer. Om källaren förstörs vid översvämningar kommer den till exempel att kunna flyta på vattnet, säger rektorn, Dr T I John.

Byggnadens tak är tillverkat av värmeisolerande material. En annan fördel, enligt Dr John, är att byggnaden inta kan kollapsa då den övre delen av den är byggd av ett lättare material än den undre delen.

Byggnadens källare är byggd av betong medan väggar och tak är byggt av betydligt lättare material. Stålpelare håller upp väggarna och taket är byggt av metallplåt som är fylld med fyllning liknande thermokol i mitten.

Skolan är den andra byggnaden i landet som använder sig av den här byggtekniken. Bygget genomfördes av ett byggföretag under SDA kyrkan som heter Marantana.

Detta är en översättning av den här artikeln.