Så väljer du rätt smycke

7 April
2014


Det kan vara ganska svårt att hitta det rätta smycket, det som precis passar dig. Många gånger kan det vara riktigt frustrerande att man aldrig lyckas få till det. I den här artikeln kommer vi att gå igenom ett antal steg som kommer göra det enklare för dig att hitta rätt i djungeln av smycken.

Avgör vilken hudton du har

Det absolut första som du behöver göra är att klura ut vilken hudton du har. Leta efter en plats på din hud där dina vener är tydliga (handleden är många gånger ett bra ställe) och den färgtonen gör det då möjligt att dela upp din hudton i en varm och en kall ton. De kallare färgerna hämtar man ofta från venernas blåa färg med en sval hudton eller från ögonfärgen medan de varma hudtonerna istället kommer från hud som är mer gyllene och gul med markerade hårfärger. Beroende på om du har kall eller varm hudton så är det då dags att välja metall och komplementfärg.

Människor som har kalla hudtoner bör välja metaller som har en kallare ton, exempelvis silver, platina eller vitt guld medan de med varm hudton istället drar mer fördel av att välja smycken med guld, tenn, mässing eller koppar. När man sedan ska gå in på kompletterande färger så är de kalla hudtonerna mer gynnade av vita pärlor och diamanter och ska man ha en ädelsten med färg så passar rosa, lila, blå eller röda stenar perfekt till hudtonen. En varm hudton bör istället ha stenar med korall eller tonade pärlor och ska ha mer jordnära färger, vilket betyder att brunt, orange, grönt, gult och turkos passar bra för de människorna. Se sajten www.swefox.se för smycken som passar båda hudtoner.

Olika smycken för olika ansikten

Beroende på var smycket kommer att sitta så har man en del att fundera på, men ofta är det kring ansiktet som det kommer att hamna. Själva smycket ska nämligen också anpassas till den formen som du har på ansiktet. Har man exempelvis ett trekantigt ansikte bör man använda sig av långa örhängen som förlänger ansiktet och ett tajt halsband som framhäver hakan. Har man ett runt eller fyrkantigt ansikte så är det bra att välja örhängen med långsträckta former, så som ovaler eller rektanglar. Halsband för dessa ansiktsformer bör vara längre eftersom det kommer att göra att ansiktet kommer att se längre ut. Människor med avlånga ansikten ska använda sig av korta örhängen och tajt halsband för att man ska kontrastera ansiktets form. Är ditt ansikte istället ovalt så gynnas du av att har små pärlor i öronen och ett halsband som antingen är långt eller kort, beroende på längden på halsen.