Så tapetserar du med våtrumstapeter

22 April
2015


Vi skrev tidigare om innoativ badrumsdesign från Australien. Nu tänkte vi ge dig tipsen på hur du kan själv kan ge ditt badrum en innoativ design helt på egen hand genom tapetsering. Att tapetsera badrummet är också en av 33 enkla tips från Sköna Hem på hur du kan förändra ditt hem. Vi anser därför att det är på sin plats med en guide på våtrumstapetsering.

 

Eftersom badrummet är en plats som exponeras för mycket fukt är det viktigt att använda sig av fukttåliga tapeter så att tapeterna håller sig uppe på väggen i flera år. Det finns lim och fogvätska som är specialanpassat för våtrumstapetseringar. Dessutom finns det särskilda våtrumstapeter med hög kvalité som man bland annat kan hitta på Tapetshopen.se.

När det kommer till förarbetet så måste du först avgöra om du kan tapetsera över dina gamla tapeter i badrummet. Om du ska tapetsera över de gamla tapeterna måste du först se till att det inte finns någon fukt gömd bakom den första tapeten. När du tapetserar över den gamla tapeten så bör du välja en tjock tapet så att färgen eller mönstret på den gamla tapeten inte lyser igenom den nya.

När du väl ska börja tapetsera om badrummet så ska du helst inte ha använt toaletten eller duschen i badrummet på minst en vecka. Det är även klokt att ta bort handfat och toalettstol så att du snabbt och smidigt kan komma åt svåra utrymmen, men innan du gör det bör du försäkra dig om att det är möjligt att sätta tillbaka handfatet och toalettstolen. Om det inte är möjligt så får du helt enkelt tapetsera runt handfatet och toalettstolen och använda tätningsmassa vid de svårare utrymmena.

När du har fått upp dina våtrumstapeter på badrummets väggar är det klokt att stryka väggarna med inomhusfärg för grundbruk. Detta gör att limmet och tapeten kommer att fästa mot väggen bättre. Sedan är det dags att foga alla skarvar med en särskild fogvätska för badrum, för att försäkra sig om att väggarna verkligen blir vattentäta. Därefter är det tålamod som gäller, det tar nämligen en vecka för limmet och tapeterna att torka men efter det så är det fritt fram att använda ditt nytapetserade badrum.