Restaurerad ringmur utbildar forskare och murare

7 Juli
2015


Under 2012 raserade en del av den nästan 1 000 år gamla ringmuren i Visby. Nu, drygt tre år senare är restaureringsarbetet nästan färdigt, och murare och forskare reste dit för att ta del av arbetets lärdomar, rapporterar Sveriges Radio.

Arbetet har lett till nya upptäckter i hur muren är konstruerad och dess historia. För att kunna genomföra ett ordentligt och autentiskt restaureringsarbete har de använt sig så mycket som möjligt av traditionella material och metoder, bland annat gotländskt kalkbruk. Kristin Balksten, lektor i kulturvård och doktor i murkonstruktion, berättar att behållandet av den traditionen är unikt i världen.

- Vi har tyckt det varit självklart, men när vi varit i Italien och Portugal så har de sagt att: Wow, har ni kvar kunskapen om det? Då inser vi hur skör den här kunskapen är, säger Kristin Balksten till Sveriges radio.

Under två dagar hölls seminarium med workshops för att utbilda murare i den traditionella kalkbruks- och kalkputstekniken. Detta som en del i ett forskningsprojekt som genomförts parallellt med restaureringen av ringmuren.

För att läsa mer om återuppbyggda byggnader kan ni ta en titt på glasbyggnadsprojektet i Schijndel.