Miljövänliga lösningar på pool i hemmet

9 Juli
2015


En pool i trädgården kan mycket väl vara pärlan i ett drömhem. Men en pool kan också vara mycket krävande för miljön. Det går åt mycket vatten och energi för att en pool ska vara välfylld och ren, och det är något som allt fler är medvetna om idag. Därför söker konsumenter efter miljövänliga lösningar.

- Nära två tredjedelar av företag säger att kunderna kräver mer miljövänliga alternativ, säger Carvin DiGiovanni, chef på Association for Pool & Spa professionals. Kunder vill spara energi och förhindra att vatten slösas i onödan.

Av denna anledning arbetar de fram nya regler och riktlinjer för att se till att energieffektiva och hållbara pooler och jacuzzis designas och tillverkas. Och som alltid så kan man lösa sådana problem med smart design. Till exempel kan man se till att en pool byggs på geografiskt fördelaktiga sätt, så att man utnyttjar naturen. Får vinden blåsa över vattnet kan man samla skräp och smutspartiklar på vattenytan vilket gör det lättare att rensa med en håv, och om poolen är byggd på solsidan av ett hus behöver man inte slösa energi på uppvärmning. Ett bra sätt att behålla vattnet i poolen är att använda sig av ett överdrag, så vattnet inte avdunstar när poolen inte används.

Förutom att öka energieffektiviteten så utvecklas också kemikaliefria lösningar för renhållning av pooler. En möjlig lösning på detta är pooler som innehåller ett levande ekosystem som håller vattnet rent, något som börjat få fäste i en nischad marknad i USA.

Alltså, hur fint och fantastiskt det än kan vara att ha en pool hemma så bör man beräkna vilken miljöpåverkan den kan ha, och sen se till att ta hand om den väl för att inte slösa energi och vatten i onödan. Det bästa är att kolla med installatören vad de kan göra för att få en så klimatsmart och användbar pool som möjligt.