Måla fasaden

24 Februari
2014


Husets fasad är ansiktet på bostaden, det som syns utåt. Jämförelsen med ett ansikte är inte heller helt felaktig, för precis som ditt ansikte så behöver också fasaden på huset behandlas och ges tid för att se bra ut. Det kan handla om restaurering av skador, rengöring eller helt enkelt ommålning. Din fasad ska inte enbart se bra ut, den ska också fungera som ett bra skydd för det som finns innanför. Detta går att göra billigare än vad du först kanske trott.

Det finns många firmor runt om i Sverige som sysslar med renovering och ommålning av husfasader. Det är inte direkt märkligt att de flesta är samlade kring de större städerna, Stockholm, Göteborg och Malmö, med tanke på att det är tätbefolkade områden, vilket innebär fler fastigheter som någon gång i tiden kommer att behöva målas om. För Stockholmsområdet kan du kolla in wmpbalkong.se för mer information om olika fasadarbeten.

Många väljer att göra arbetet med att måla om huset själva, men det kan finna flera fördelar med att faktiskt anlita något som gör det åt dig som husägare. Inte bara handlar det om att du kommer få arbetet gjort på ett proffsigt sätt, dessa yrkesmän vet samtidigt bäst om hur man skyddar huset genom att göra ett grundligt arbete med husväggen.

ROT-avdraget

Det finns många och krångliga regler när det kommer till ROT-avdraget som man måste spendera mycket tid åt att ta sig igenom. Det är inte helt självklart vad det är för olika saker som täcks av ROT-avdraget, så därför måste man som privatperson vara väldigt noggrann i sin efterforskning kring ämnet, framför allt när man planerar att genomföra någon typ av renovering eller ombyggnation. Det är många gånger så att det finns stora fördelar med att anlita en kunnig yrkesman när det är saker som behövs göras på huset. Visst kan det komma att kosta dig en del pengar, helt beroende på vad det är som ska göras, men det går oftast mycket snabbare och utförs på ett bättre sätt än om du skulle ha gjort det själv.

Att renovera och måla om fasaden är ett av de arbeten som täcks av ROT-avdraget, vilket betyder att du som husägare med gott samvete kan kontakta en målerifirma som kan göra arbetet åt dig. Genom ROT-avdraget blir det billigare för dig att få arbetet gjort, och det är endast kostnaden för själva arbetet som det kan dras av på, inte för de produkter som används till arbetet. ROT-avdraget ger dig rätt till att dra av 50 % av kostnaden för det arbete som målerifirman gör. Toppavdraget som en enskild ägare av en fastighet får göra genom ROT ligger idag på 50 000 per år, så har du redan genomfört arbeten med ROT på ditt hus så är det klokt att du kollar upp hur mycket mer du faktiskt kan dra av. Skönt att vara medveten om nuvarande läge, och inte behöva få en ovälkommen överraskning.