Antikvärlden berättar sagan om Svenska ostindiska kompaniet

8 September
2014


Rörstrands servis Ostindia känner vi alla till, men vad är egentligen det Svenska ostindiska kompaniet och vilken roll har det spelat för Sveriges historia? Antikvärlden har publicerat historian bakom en av Sveriges viktigaste handelsknytpunkter. Nedan följer en kort sammanfattning.

Svenska ostindiska kompaniet bildades 1731 och är en av två händelser från 1700-talet som haft stor inverkan på kulturlivet i Sverige. Ostindiska kompaniet hade sitt huvudkontor i Göteborg och dit importerades stora mängder te, siden och ostindiskt porslin från Kina under kompaniets dryga 100 aktiva år.

Handeln blomstrade i Sverige under frihetstiden på 1720-talet och tilliten låg hos näringslivet. Under femton år hade Svenska ostindiska kompaniet ensamrätt att driva handel på andra sidan Godahoppsudden (läs mer här). Kompaniet sände stora ostindiefarare till Kina för att idka handel.

En resa till Kina tog cirka ett och tre fjärdedelars år tur och retur. Med sig på vägen dit hade ostindiefararna stångjärn, smidesarbeten och trävaror. Delar av lasten såldes i Cadiz, Spanien. Inför hemresan fylldes de istället med te, porslin, lackarbeten, kryddor, och ”kram”. En stor del av lyxvarorna exporterades och gjorde så att Sverige gick med vinst.

Dessvärre tog de goda åren slut för kompaniet och den sista oktrojen till Kina slutade i konkurs. Kompaniet hann dock generera ett antal förmögenheter, bl.a. den hos William Chalmers som han senare skänkte till en teknisk skola – idag känd som Chalmers tekniska högskola. Idag inryms hotellet Novotel Göteborg i delar av Ostindiska kompaniets gamla lokaler. I och runt om hotellet återfinns gamla ruiner som påminner besökare om världsföretagets mäktiktga historia.

Hela berättelsen om Svenska ostindiska kompaniet finns att läsa på Antikvärldens webbsida, men kan även läsas i den fysiska tidningen som går att beställa från siten.